Το ελληνικό κράτος για ακόμη μια φορά δείχνει τα δόντια του. Σε μια περίοδο οξυμένης στοχοποίησης των μεταναστών στο πλαίσιο προεκλογικών παιχνιδιών αλλά και της συστηματικής μετατόπισης του θεσμικού λόγου στην άκρα δεξιά, ο συνάδελφος δημοσιογράφος αλβανικής καταγωγής Νίκο Άγκο απειλείται με απέλαση εντός 30 ημερών. Πρόσχημα, η αδυναμία του λόγω προβλημάτων υγείας να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων το 2007-2008, αδυναμία την οποία αντιμετώπιζουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, που κάποια στιγμή, είτε λόγω μαύρης εργασίας, είτε ανεργίας, ειδικά στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον εκβιασμό των ενσήμων.

Ο Νίκο Άγκο, μαχητικός δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ των δικαιωμάτων και όχι μόνο, ζει στην ελλάδα πάνω απο 20 χρόνια και το τελευταίο διάστημα δεχόταν απειλές για τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές του θέσεις. Τη σκυτάλη πήρε το τμήμα Αλλοδαπών, που με ένα λιτό και απέριττο σημείωμα τον ειδοποίησε χθες ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα, να εγκαταλείψει την εργασία του, την αντιρατσιστική του δράση, το φιλικό του περιβάλλον, την οικογένειά του και τις δύο κόρες του.
Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη, όπως και η αστείρευτη επιθυμία μας να συντρίψουμε καθε απόπειρα, θεσμική ή μη, κοινωνικού εκφασισμού.
Ακολουθεί το κείμενο του Νίκο Άγκο για την απέλασή του:
“Σ’ευχαριστώ Ελλάδα

Συμπλήρωσα 20 χρόνια στην Ελλάδα και μπήκα αισίως στον εικοστό πρώτο. Από τότε που ήρθα, εργάστηκα σε διάφορες δουλειές. Μετά από πολύ κόπο και κυρίως πολύ διάβασμα,  έμαθα την ελληνική γλώσσα κι έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα, που ήταν η δημοσιογραφία. Σήμερα είμαι δημοσιογράφος στα ελληνικά ΜΜΕ. Σε πιο βαθμό καταφέρνω να κάνω καλή δημοσιογραφία, το κρίνουν αυτοί που διαβάζουν αυτά που γράφει η ταπεινότητά μου. Μεγαλώνω δυο κόρες που σήμερα είναι 18,5 και 17,5 ετών. Η μεγάλη μου κόρη ήρθε  στην Ελλάδα 5 μηνών, η μικρή γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν γνώρισε άλλη χώρα για πατρίδα της.
Προσέφερα λίγα ή πολλά  δεν το ξέρω, το  μόνο σίγουρο είναι ότι  δούλεψα και δουλεύω τίμια. Ποτέ και για κανένα λόγο, δεν απασχόλησα τις Αρχές της χώρας.  Αφοσιώθηκα στο επάγγελμά μου αλλά και στην προσφορά υπέρ των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Είμαι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτά με εκφράζουν, αυτά κάνω.  Στην άνοδο της Χρ. Αυγής, την είσοδό της στη Βουλή και τις απειλές που δέχομαι για τη ζωή μου, ήρθε να προστεθεί ένα  άλλο γεγονός, εξίσου άσχημο.  Αν για το πρώτο κομμάτι ανησυχούμε πολλοί, το  σίγουρο είναι ότι το δεύτερο με πονά εξίσου προσωπικά.
Χθες, 17 Μαΐου 2012, το ελληνικό κράτος, με ειδοποίησε ότι εντός 30 ημερών, πρέπει να εγκαταλείψω την Ελληνική Επικράτεια, επειδή το έτος 2007-2008, περίοδο την οποία είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν μπόρεσα να συγκεντρώσω τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ανανεώσω την άδεια παραμονής μου.  Στην ίδια μοίρα με μένα, βρίσκονται και πολλοί άλλοι μετανάστες. Άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη χώρα αυτή, που έφτιαξαν τις οικογένειές  τους εδώ, που τα παιδιά τους γεννήθηκαν, φοίτησαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και για μερικούς, τέτοια ζητήματα είναι “πολυτέλεια”. Πράγματι, έτσι είναι. Για μερικούς άλλους όμως, είναι θέμα ύπαρξης και αξιοπρέπειας.
Ακόμα  και να μην μπορέσω να κερδίσω την παραμονή μου δικαστικά – τη στιγμή που σφοδρή μου επιθυμία είναι να  αποκτήσω την ελληνική υπηκοότητα και να συνεχίσω να προσφέρω σε αυτό τον τόπο – θα παραμείνω το ίδιο φιλέλληνας, ακόμα και στην άκρη της γης να καταλήξω.  Ωστόσο, το θέμα αυτό ας χρησιμεύσει σε όλους μας για να δούμε επιτέλους πως τα στραβά  που μας συμβαίνουν, πολλές φορές τα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Είχα γράψει κάποτε ένα κείμενο με τίτλο  “Σου χρωστάω ένα ευχαριστώ, Ελλάδα”, το ίδιο μπορώ να επαναλάβω και σήμερα αλλά τούτη τη φορά, γεμάτος πίκρα:  Σ’ευχαριστώ Ελλάδα!”
Πηγή: Κατάληψη ΕΣΗΕΑ http://katalipsiesiea.blogspot.com/
Advertisements