Η αναμονή στο MEGA σχετικά με την έκβαση της διαπραγμάτευσης πάνω στις ατομικές συμβάσεις (που η εργοδοσία προώθησε πριν το Πάσχα στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου) φαίνεται ότι έλαβε τέλος. Και η αυλαία σε ένα έργο που κάνει θραύση τον τελευταίο καιρό στα μαγαζιά των ΜΜΕ έπεσε κι εκεί χωρίς εκπλήξεις, με ένα φινάλε κακό και αναπόδραστο…

…Οι εργαζόμενοι του MEGA ίσως πίστευαν ότι δεν θα έπαιζαν τον ρόλο τους σαν οποιοσδήποτε θίασος. Προσπαθώντας να διαπραγματευτούν σε συμβιβαστικό τόνο κάποιους από τους επαχθείς όρους μια ατομικής σύμβασης από τις πιο διάτρητες που έχουν εμφανιστεί στα ΜΜΕ, συνειδητοποίησαν τελικά ότι η παράσταση ήταν στημένη, το έργο παίχτηκε σε κλειστό κύκλο και εκείνοι από θίασος κατέληξαν απλοί θεατές. Έργο χωρίς ιδιαίτερα δράματα αλλά ούτε και ανατροπές, με το αναμενόμενο κλισέ που όλοι υποψιάζονταν απ’ την αρχή: το κείμενο της σύμβασης (δείτε τοεδώ) δεν πρόκειται να αλλάξει. Η δικαιολογία αφοπλιστική:
ήδη έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι από τα περισσότερα τμήματα του καναλιού (διοικητικοί) και απομένουν πλέον μόνο οι δημοσιογράφοι. Ενώ όμως το κείμενο παραμένει ως έχει, η εργοδοσία, σε μεγάλες στιγμές γαλαντομίας απέναντι στις πιέσεις των εργαζομένων, φαίνεται ότι συμφώνησε να συμπεριλάβει ένα ξεχωριστό έγγραφο, κάτι σαν συμπληρωματικό κείμενο στη σύμβαση, που θα κάνει λόγο για διατήρηση έστω κάποιων οικονομικών και θεσμικών παροχών (άδειες, αμοιβές τα Σαββατοκύριακα κλπ.) που η παρούσα ατομική καταργεί.

Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα λέει αυτό το κείμενο, αν θα περιλαμβάνει ρητές και σαφείς εξαιρέσεις ως προς την σύμβαση στην οποία θα επισυνάπτεται, και κυρίως αν θα έχει νομική ισχύ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πιστέψουν στην καλή πρόθεση της εργοδοσίας να συμπεριλάβει αυτό το κείμενο στη σύμβαση εν καιρώ. Και αυτό γιατί –εφόσον τελειώνει ο μήνας– η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί από όσους θέλουν να κρατήσουν τη δουλειά τους μέχρι την Τρίτη, αλλιώς θα απολυθούν! 

Είναι απορίας άξιο με ποια κριτήρια εμπιστοσύνης, λοιπόν, για την οποία έκανε πολύ λόγο σε ανοιχτή κουβέντα του με τους δημοσιογράφους ο διευθυντής ειδήσεων…

 

Πηγή: http://aplhrotoiergazomenoi.blogspot.com/

Advertisements